Kilencszázmilliárd a vállalkozóknak

Kilencszázmilliárd forintos európai uniós forrásból származó összegre pályázhatnak idén a mikro-, kis- és középvállalkozások. Ezt elsősorban kapacitásbővítésre használhatják fel. Országos roadshow indul mától, hogy bemutassa a pályázatok lehetőségeit, elnyerésük fortélyait.

Az idén kapacitásbővítésre és tematikus célokra a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak európai uniós forrásból kilencszázmilliárd forint értékű pályázat jelenik meg – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára. Karsai Tamás arról is beszélt, hogy az előző pénzügyi uniós ciklusban az időszak egészére jutott hasonló nagyságú összeg fejlesztésekre. Jelentős változás még, hogy megnőtt a visszatérítendő források aránya és értéke is. A kormány tervei szerint a következő egy-két évben több mint hétszázmilliárd forint jelenik meg visszatérítendő – elsősorban hitel, valamint garancia és kockázatitőke-finanszírozás – támogatás formájában.

10 20150616

Első körben, július 9-től 85 milliárd forintra pályázhatnak - elsősorban feldolgozóipari – vállalkozások, illetve a tevékenység alapú listán szereplő cégek. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) egyik kiemelt feladat, hogy a jövő évben az új uniós ciklus kifizetéseit beindítsa és támogassa.

Szintén az uniós forrásokkal kapcsolatos, hogy a már működő vagy induló vállalkozások számára országos roadshow indul mától, hogy bemutassa az európai uniós pályázatok fortélyait, amellyel sikeresek lehetnek a 2014-2020-as uniós ciklusban – erről a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára beszélt. Csepreghy Nándor azt mondta, hogy a rendezvény Veszprémből indul, majd az ország hét fejlesztéspolitikai régió-jának központi városaiban, Debrecenben, Szegeden, Egerben, Pécsett, Budapesten és Szombathelyen folytatódik, mindenhol kétnapos program várja az érdeklődőket keddenként és szerdánként. Emlékeztetett, egyszerűbbé vált a pályáztatás folyamata, az adminisztráció digitalizált formában zajlik, a pályázati program végigkíséri a vállalkozásokat a jelentkezési folyamaton, a különböző állami adatbázisok összekapcsolásából fakadóan hatszáz helyett csupán háromszáz adat benyújtására van szükség.

(forrás: Magyar Hírlap Online)