Sikersztorik

Indulása óta a Hallgatói Innovációs Központ és a Műegyetemi Technológia és Tudástranszfer Iroda több egyetemi ötlet és találmány előkészítésében és továbbfejlesztésében segédkezett. 

2011

A biztonságos felhőalapú fájlmegosztással három diák és docensük kezdett el foglalkozni az egyetemen. A feltalálók által, az egyetem segítségével alapított Tresorit Kft. szoftvere egy új titkosítási módszert alkalmaz. Számos hazai és nemzetközi innovációs díj megnyerését követően a Tresorit 380 millió forintos befektetést kapott az Euroventures IV kockázati tőkebefektető alaptól és kilenc magánbefektetőtől. Jelenleg dinamikusan fejlődő Spin-off-ként több mint 20 munkatárssal rendelkeznek és jelen vannak a nemzetközi piacokon. A Tresorit 2015-ben elnyerte a PC Advisor „Legjobb üzleti felhő szolgáltatás” címét.

http://tresorit.com/

A Hand-in-Scan egy új eszköz, amely lehetővé teszi a kézhigiénia objektív ellenőrzését orvosi környezetben. A fejlesztők a fertőtlenítőszer-gyártók által oktatási célra használt, UV-fényre reaktív anyagokból kiindulva hozták létre saját vizsgálati módszerüket, melyet számítógépes képfeldolgozással és kiértékeléssel egészítettek ki. A nemzetközi szabadalmak megszerzése, és egy szingapúri korház sikeres tesztjei után az ötmilliárd forintos kockázati tőkealapot kezelő DBH Investment 80 millió forintot fektetett a cégbe 2012 végén. Jelenleg folyik a nemzetközi piaci bevezetése a terméknek. A cég BME Spin-off-ként a kutatási fejlesztési munkát továbbra is a BME Innovációs Laborjában végzi.

http://www.handinscan.com/

A doktori témaként indult kutatás-fejlesztés, a környezet megfigyelését szolgáló innovatív méréstechnológiák megalkotását célozta meg és a kiemelten a környezeti zajmonitoringot hivatott forradalmasítani. A projekt sikeresen pályázott a 2011-es ötletpályázaton, ami után az egyetem segítségével elindította a szükséges hazai iparjogvédelmi eljárásokat. A termékfejlesztésre összeállt részben BME-s részben külsős csapat 2013 elejére készült el a prototípussal. Az első ReSoNo prototípus először a CeBIT nemzetközi informatikai vásáron Hannoverben került bemutatásra 2013 áprilisában. Ugyancsak ebben az évben elindult a megoldás nemzetközi szabadalmaztatása is.

http://resono.eu/

2013

A Gyrospring csapata olyan speciális rezgéscsillapító eszközt fejleszt, melynek csillapító tulajdonságai lényegesen jobbak a jelenleg piacon lévő megoldásoknál. Az eszköz teljesen mechanikus, ezáltal jobb a hatásfoka és nem igényel pneumatikus rendszert a működéséhez. A megoldás szabadalmaztatás alatt áll, a csapat jelenleg a Kitchen Budapest innovációs laborban működik.

http://www.beemachinery.com/

A tanulás legjobb módja a játék. Erre a tapasztalatra alapozva készült az abszolút kezdők oktatására egy egyszerű, játékos, kreativitást serkentő grafikus programozási nyelv, mely okostelefonon használható és még billentyűzetet sem igényel. A mobilon futó felhasználó-barát applikáció különböző funkció blokkok összedrótozásán alapul. A megoldás különlegessége, hogy a virtuális élményt a fizikai világba hozzuk, a programozó palánták programjaikkal egy valós hardvert irányíthatnak: egy autonóm robot járművet, mely az abba helyezett okostelefon szenzorait használja ki. A fejlesztés jelenleg Indiegogo kampánnyal gyűjti az előzetes megrendeléseket.

http://www.getcodie.com/

2014

A Sybrillo egy akciókamerákhoz és okostelefonokhoz használható kamerastabilizátor. Egyedülálló a piacon, mert azon kívül, hogy 360 fokban forgatható, távvezérléssel is irányítható a termék mozgása egy applikáció segítségével, valamint földrajzi koordinátákat tudunk rendelni a videókhoz, ezért mindig tudni lehet, hogy hol készült a videó. Az időjárás sem szabhat gátat annak, hogy tökéletes videó készüljön, hiszen a Sybrillo mérsékelten vízálló. A prototípus elkészült, jelenleg a Kickstarter kampány előkészítése folyik.

http://www.sybrillo.com/

Három egyetemista egy olyan szerkezetet dolgozott ki, amely ultrahangokkal segít a nem látóknak érzékelni az akadályokat. A rendszer a látássérültek és a velük foglalkozó szakemberek szerint is hasznos és hiánypótló.

http://nawen.org/

Az EduBase felületén folyamatosan bővülő, és a különböző vizsgákra való felkészülést segítő kurzusokból válogathatnak középiskolák diákjai és egyetemek hallgatói. Nem csupán megkönnyíti, de sok esetben forradalmasítja a középiskolás diákok és egyetemi hallgatók tanulási szokásait. A folyamatosan bővülő online kurzusok videóanyagának segítségével akár egy karosszék kényelméből is fel lehet készülni a vizsgákra vagy éppen az érettségire.

https://www.edubase.hu/

A Mistory egy mobilalkalmazás, amivel izgalmas történetek során rejtélyeket kell megoldanod a városban mászkálva. A fejlesztőcsapat 2015-ben megnyerte a Microsoft Image Cup magyarországi fordulóját.

http://www.mistorygame.com